donderdag 5 april 2012

TESTEN - werking & gebruik van de VENTURI koppeling

We kregen van Yoeri een VENTURI KOPPELING mee want, nadat we hem enkele van onze ideeën voorschotelden, leek dit hem een goede oplossing voor ons idee 2.0 (overgewicht bolletjes weg nemen met een stofzuig systeem)
Er is bovendien overal perslucht aansluiting in de werkplaats van 't Veer.

WAT is een venturi (link) koppeling?

Een venturi koppeling maakt gebruik van het zogenaamde Venturi effect. (zie link). Er wordt perslucht door het koppelstuk geblazen, die dan door fijne gaatjes in één richting door de buis wordt gestuurd.
Daardoor krijg je aan de andere kant van de koppeling een zuigeffect.
Op de afbeelding ziet U hoe de perslucht circuleert in de buizen dankzij de Venturi koppeling.

Flow van de perslucht met een Venturi koppeling
Testen op 4/4/2012
We testten de koppeling eens uit om te zien wat er zou gebeuren als we het systeem gebruiken om bolletjes op te zuigen en naar de trechter te leiden.

Enkele foto's:
Onze tests werden uitgevoerd onder een druk van 7 bar (relatief hoog)
De meest gebruikte druk in de werkplaats is 6 bar

Enkele close-up foto's van de koppeling
Opmerkingen
 • 7 bar is mogelijk te hoog, de lucht die in de trechter zou geblazen worden blaast de bolletjes overal in het rond. Asap testen wat het effect hiervan is in een afgesloten trechter
  --> wanneer de bolletjes in een open bak geblazen worden, vliegen ze nogal in het rond!
 • Om een goede circulatie te optimaliseren, moeten er gaatjes in de trechter voorzien worden. Deze worden afgesloten met textiel zodanig dat de lucht er door kan maar de bolletjes niet.
 • Aanzuiging werkt goed --> systeem zoeken waarbij de zuigmond NIET in contact komen met de bolletjes EN zodat de opening van het kussen kan opgehangen worden aan de vul- en zuigmond.
 • Benodigdheden
  • drukregelaar - om de druk van 6 bar in de werkplaats te kunnen verlagen.
  • twee pedalen - één om een pneumatisch cylindertje aan te sturen, die de klep van de trechter kan openen & sluiten. En één om het aanzuigen van overgewicht aan bolletjes te activeren.
 • Verdeler om de perslucht naar de 2 pedalen te verdelen
 • buizen
Filmpje van de TEST2 opmerkingen:

 1. Wat gaaf om te zien, hoe dat in zijn werking gaat. Wij zelf hebben ook een stofzuigersysteem, wat het stofzuigen nu zo gemakkelijk maakt.

  BeantwoordenVerwijderen